Väärinkäytökset

Deitti.netin sivujen tai niiden sisältämän materiaalin käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on ehdottomasti kielletty. Deitti.netiä ei saa käyttää esimerkiksi tavaroiden tai palveluiden kauppaamiseen. Kiellettyä on myös lähettää Deitti.netin käyttäjille palvelun kautta postia, joka tähtää kaupalliseen toimintaan. Maksullisen seuran hakeminen ja tarjoaminen sekä kaikenlaisen taloudellisen edun tarjoaminen ja pyytäminen on Deitti.netissä ehdottomasti kielletty. Vasiksella on kyllä tilaa, jos tällaiseen toimintaan on pakottavaa tarvetta.

Profiilin lisäyksen yhteydessä Deitti.netin tietokantaan tallentuu tietoja koneesta, jota käytit. Tietojen säilyminen erillisessä tietokannassa ei ole yhteydessä niiden näkymiseen käyttäjälle. Väärinkäytösten estämiseksi Deitti.netin ylläpito voi syytä ilmoittamatta poistaa profiileja tai estää profiilien lisäämisen tietyistä osoitteista. Kieltolistalle joutuneet osoitteet voi poistaa vain Deitti.netin ylläpito.

Älä ole pelle, joka käyttää palvelussa toisen henkilön tietoja. Väärinkäytöksen kohteeksi joutunut henkilö voi asianomistajana tehdä poliisille rikosilmoituksen, minkä jälkeen ylläpito luovuttaa tietokannassa olevat tiedot viranomaisten haltuun.

Tekaistusta profiilista ankarat tuomiot

Esimerkkitapaus 1

Vammalan käräjäoikeus tuomitsi kolme alaikäistä koulutyttöä satojen eurojen vahingonkorvauksiin ja sakkoihin heidän laitettuaan opettajansa nimellä perättömän profiilin Deitti.netiin.

Tytöt olivat jättäneet kirjaston tietokoneelta Deitti.netiin opettajansa nimellä tekaistun profiilin. Profiilissa naisopettajan väitettiin hakevan seksiseuraa miehistä, ja siinä kuvattiin hänen väitettyjä seksiin liittyviä mieltymyksiään ja ominaisuuksiaan.

Profiilin seurauksena opettaja sai kymmeniä asiattomia puheluita ja sähköpostiviestejä.

Oikeuden mukaan tytöt syyllistyivät vastoin parempaa tietoa tehtyyn julkiseen herjaukseen ja yksityiselämän loukkaamiseen. Teon katsottiin voivan saattaa opettajan halveksimisen alaiseksi ja haitata hänen elinkeinoaan ja menestystään opettajana.

Käräjäoikeus tuomitsi tytöt maksamaan opettajalle korvausta henkisistä kärsimyksistä yhteensä 500 euroa. Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan 30 päiväsakkoa. Päätöksessä tekijöiden alaikäisyys otettiin huomioon lieventävänä asianhaarana.

Esimerkkitapaus 2

Kuopion käräjäoikeus tuomitsi 38-vuotiaan miehen puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä kunnianloukkauksesta.

Mies laati entisen naisystävänsä nimissä profiilin, jossa kaipailtiin mm. "aitoa isoa miestä". Profiiliin mies laittoi myös naisen puhelinnumeron.